Het Olde Regthuys in Tienhoven

Van schout en schepenen tot café restaurant

Er was eens een klein dorpje genaamd Tienhoven, waar een imposant gebouw stond genaamd Het Olde Regthuys. Het Regthuys was vroeger een belangrijk gebouw waar schout en schepenen van de regio bijeenkwamen om te vergaderen en belangrijke beslissingen te nemen. Het gebouw stond al sinds het jaar 1656 in Tienhoven en heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan.

In het jaar 1802 werd het Regthuys gekocht door Jan Willemse Slagt, samen met zijn vrouw Arieaantje Post. Jan was niet alleen de eigenaar van het gebouw, maar ook een getalenteerde timmerman. Hij en zijn vrouw runden samen een tapperij en winkel in het Regthuys. Dit was het begin van een lange reeks eigenaren die het gebouw zouden bezitten en runnen.

Jannetje Post en Gijsbert Otten namen in 1885 de zaak over en Jannetje werd bekend als de kastelein. In 1880 nam hun dochter Arieaantje Otten de zaak over samen met haar man Lambert Vlaanderen. Ook zij runden de herberg en het Regthuys bleef in de familie.

In 1920 werd het Regthuys gekocht door Gijsbert Vlaanderen en Jannetje Slot. Zij kregen twee dochters, waaronder Arieaantje. Het gezin was ook eigenaar van een "kistje" met bouwtekeningen van boerderijen in de omgeving.

Jannetje werd later de herbergierster en caféhoudster, wat betekende dat de zaak al vier generaties in handen was van dezelfde familie. In 1945 trouwde Arieaantje Vlaanderen met Geurt de Pijper en zij trokken in bij Jannetje Slot.

Het Regthuys werd in 1966 verkocht aan de dochter en schoonzoon van Jannetje, wat betekende dat de zaak inmiddels al vijf generaties in de familie was gebleven. In 1993 overleden Arieaantje en Geurt, waardoor de zaak acht maanden stil lag. Maar op 13 oktober 1994 heropende het Regthuys weer, ditmaal onder leiding van Arieaantje Cynthia de Pijper, de kleindochter van Arieaantje Vlaanderen.

Cynthia was de zevende generatie die het Regthuys in handen kreeg en zij vond het "kistje" met bouwtekeningen van haar voorouders. Ze besloot het te geven aan de Historische Kring in Maarssen, zodat de bouwtekeningen bewaard konden blijven voor toekomstige generaties.

In 2002 werd Het Olde Regthuys verbouwd en sindsdien is het uitgegroeid tot een populaire horecagelegenheid in de omgeving. Mensen komen er graag voor een kopje koffie, een hapje en een drankje, maar ook voor uitgebreide menu's en buffetten